arven

 

Krigen mellem motionsryttere og bilister intensiveres

Det er cykelrytternes lod, men også præmis, at de er nødt til at dyrke deres sport på landevejene. Med et voksende antal motionsryttere på de danske landeveje, har det også resulteret i flere og flere konflikter dem og bilisterne. Begge parter hævder, at de befinder sig på den rigtige side af færdselsloven.

Tekst af Jesper Viktor Larsen
Foto af Jesper Viktor Larsen og Mogens Christiansen

  

”Hvad laver du mand? Du skal fandeme ikke køre så tæt på os.”

”I kan fandeme bare lade være med at fylde så meget.”

Så gives der en finger til bilisten, som svarer igen ved at sprinkle på motionsrytterne.

Konsekvenserne er velkendte. Årsagerne er mange og løsningerne ser ud til at have lange udsigter.

Tilbage i 2015 gik FDM, DCU, D.G.I., Rådet for sikker trafik, Cyklistforbundet og Dansk Triatlon Forbund sammen om at  kortlægge konflikterne mellem bilister og motionsryttere ude på landevejene. Der deltog cirka 3.000 respondenter, som var bilister eller motionsryttere eller begge dele. 67 procent mente, at antallet af konflikter var stigende. Årsagerne til de fleste konflikter var ifølge respondenterne dårlig trafikadfærd. Motionsrytterne mente, at bilisterne så sig som ejere af vejene. Bilisterne mente, at motionsrytterne ikke overholder færdselsloven.

 

Svært at overhale motionsryttere

To år senere. Sommeren 2017. Hvordan ser det mon ud i dag? Rikke Krogh Damgaard er bilist, bosat på Vestfyn. Til daglig kører hun som regional konsulent i FOA rundt i det meste af Syddanmark. Og hun er vred.

 ” Jeg sidder og bander. Men jeg er nødt til at besinde mig, for jeg har ansvaret. Så jeg venter bagved, til der er mulighed for at overhale. Jeg synes bare, at jeg bliver sat i en dum situation, for jeg vil gerne respektere, at de dyrker deres sport. Jeg har lyst til at dytte, men det skaber også uro,” siger Rikke Krogh Damgaard.

Rikke Krogh Damgaard har en god bekendt, der er motionsrytter. Ifølge hende indrømmer han, at det nogle gange løber af med ham selv, når han sidder derude på landevejen på sin racercykel. Hun har på fornemmelsen, at motionsrytterne tror, at de er usårlige.

”Jeg har på fornemmelsen, at de udnytter det, at de er bløde trafikanter, eller også synes de ikke, at loven gælder for dem. Ude på landevejen må man opføre sig som andre trafikanter, og det er ikke min oplevelse, at de gør det. Selvom man dyrker sin sport på vejen, er man nødt til at køre efter loven. Man skal køre inde i siden af vejen og bidrage til at trafikken afvikles forsvarligt,” siger Rikke Krogh Damgaard, der samtidig under sig over, hvorfor det er sådan.

”Jeg oplever, at det er ressourcestærke mennesker, der har taget et bevidst valg om at dyrke sund idræt. Derfor synes jeg, at det er en underlig kultur, hvor nogle opfører sig som forkælede børn,” siger Rikke Krogh Damgaard.


Det er tilladt at køre to og to, hvor der er plads til det.

 

Bilisterne er utålmodige

Ovre østpå i Syddanmark cykler René Pedersen rundt. Han er cykeltræner i Lolland Falster Cykle klub og har et lidt andet syn på årsagerne til de mange konflikter mellem bilister og motionsryttere.

“Det største problem tror jeg, er, at bilisterne mener, at de har lov til at gøre, hvad der passer dem, fordi de sidder sikkert i deres biler. Når de så overhaler, er der nogle få, der giver os fingeren og kører tæt på,” siger René Pedersen, der har været motionsrytter siden 1990 og cykeltræner siden 2005.

”Når vi får signal fra bilister bagfra, tager det måske fem-ti sekunder, før vi får lavet plads til hinanden og fletter ind på én række. Det vil være en stor hjælp for begge parter, hvis bilisterne giver signal, inden de kører lige bag os, for vi bliver forskrækkede, ” siger René Pedersen.

René Pedersen mener også, at det nogle gange kan være svært at høre de bagfrakørende bilister på grund af vinden og fordi moderne biler ikke larmer ret meget.

”Rigtig mange kører for eksempel også frem fra højre, selvom de har vigepligt og måske fuldt stop. De triller videre og kigger måske til venstre, men så undervurderer de cyklisternes hastighed, der så må bremse hårdt op eller svinge til venstre ud på vejen,” siger René Pedersen.

Om tirsdagen foregår træningen i Lolland Falsters Cykle Klub under ledelse af en træner som René Pedersen, og her indrømmer han, at der ofte er større respekt for færdselsloven end om søndagen.

”Når vi træner om tirsdagen, er der en kaptajn, og der køres efter trænerens program. Men om søndagen kører rytterne ofte uden en træner, og der kan der godt gå sport i at køre fra de andre kammerater. Der hænder det, at rytterne ikke kører, som de burde,” siger René Pedersen.

I øvrigt mener han, at motionsrytterne generelt kan blive bedre til at holde øje med bagfrakørende bilister, så de får trukket ind til siden i tide.

 

Den typiske trafiksynder

Som politibetjent har han det ene ben i patruljevognen, mens det andet ben er på pedalerne som motionsrytter i en cykelklub. Henrik Sørensen cykler en del rundt på det smukke og tættrafikerede Nordsjælland, hvor der ofte opstår konflikter mellem parterne. Her er han ugentligt vidne til bilisters og motionsrytteres trafikadfærd.

”Jeg ser ofte farlige episoder mellem bilister og motionsryttere, der kommer i konflikt med hinanden. Jeg har selv flere gange oplevet, at bilister sprinkler på rytterne, når de kører forbi dem og kommer med tilråb,” siger Henrik Sørensen.

Han har endda også oplevet, at hans egen søn er blevet kørt i grøften af en anden bilist, som kørte helt tæt på.

Ifølge Henrik Sørensen er det ofte en mand på hans egen alder. En midaldrende mand med en stor bil, der absolut viser ingen tålmodighed. Men han mener samtidig, at det langt fra altid kun er bilisterne, der er skyldige i uansvarlig trafikadfærd.

”Der findes de ryttere, som jeg kalder for weekendproffer. Det er typisk nogen, der ikke kører i klub og som opfører sig som om, at de ejer det meste. De fylder alt for meget på vejen og orienterer sig ikke bagud. Og selvom der er rødt lys, kører de ofte bare over vejen,” siger Henrik Sørensen, som samtidig mener, at de to typer af trafikanter er meget svære at nå ind til rent mentalt.

Noget tyder altså på, at begge parter mener, at de hver især også har skyld i årsagerne til de mange konflikter. Hvordan ser parternes forbund og interesseorganisationer mon så på det? De har nu haft et par år til at ændre på de triste tal fra 2015-undersøgelsen.

 

Den gode stil på landevejen

D.G.I. har mere end 1,5 millioner medlemmer, heraf cirka 40.000 motionsryttere. Ifølge Ulrich Gorm Albrechtsen, der er idrætskonsulent og visionsprogramleder i cykling i D.G.I., gav undersøgelsen nye indsigter, der har gjort, at organisationen har taget flere tiltag i forhold til at mindske konflikterne blandt bilister og motionsryttere.

”Vi blev inspirerede af de ti baderåd, der er en remse, som mange husker. Derfor lavede vi ”10 gode råd til god stil på landevejen.” Derudover har vi lavet et kursus, der handler om den gode stil. På tre måneder her i 2017 har vi afholdt 65 kurser for i alt cirka 2.000 motionsryttere.”

Det er selvfølgelig langt fra de resterende cirka 450.000 motionsryttere, der ikke er organiserede i D.G.I.

”Vi har boostet opslag på Facebook for at nå ud til så mange som muligt, der ikke er medlem af D.G.I., og vi har et samarbejde med kendte mennesker som Rolf Sørensen, Michael Mørkøv og Pia Allerslev, der er ambassadører for den gode stil,” siger Ulrich-Gorm Albrechtsen.

Han mener desuden, at det er vigtigt med konstant oplysning og ikke mindst samarbejde på tværs af organisationer, hvis det skal lykkes at ændre trafikkulturen mellem bilisterne og motionsrytterne.

 
I Norge appellerer de til gensidig hensyn på denne måde.

 

Ønsket om landsdækkende kampagner

FDM er bilisternes dominerende talerør. De har cirka 236.000 medlemmer. Som D.G.I. har de også reageret på undersøgelsens resultater fra 2015. Men på et lidt mere overordnet plan.

”Vi var en del ude i pressen, da undersøgelsens resultater blev offentliggjort. På vores egne medier som hjemmeside og Facebook appellerede vi til vores bilister om at udvise god adfærd, men vi har ikke haft gang i en decideret kampagne,” siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

Hos FDM ser de konflikterne som et tilbagevendende problem hvert forår, og Dennis Lange mener, at det er svært at nå de største trafiksyndere blandt bilisterne, da han ser motionsrytterne som en mere homogen gruppe end bilisterne, særligt på Facebook.

”Vi har desværre ikke økonomi til at lave de helt store landsdækkende kampagner. Der har vi brug for flere muskler og eventuelt også med en statslig aktør indblandet. Men jeg kan sagtens forestille mig, at vi igen går sammen med nogle af de organisationer fra undersøgelsen om fælles kampagner, for problemet er blevet større og mere intensivt på de to år, der er gået,” siger Dennis Lange.

Kampagner er også det, som bilisten ovre vestpå i Syddanmark, Rikke Krogh Damgaard og cykeltræneren på Falster i øst, René Pedersen, samstemmende ser som mulige tiltag, der kan bidrage til at mindske krigen på landevejene.

René Pedersen mener, at det kunne være en god og billig idé at sætte skilte ude ved vejene, der appellerer til at vise hensyn til hinanden. Og Rikke Krogh Damgard:

”Jeg tænker på den kampagne, der har kørt her i foråret om at holde til højre på motorvejen. Sådan en, der appellerer til bilister og motionsryttere, kunne jeg godt tænke mig at se i medierne og ude på vejene.”

Reglen om at cykle to og to ved siden af hinanden

Det er oftest, når bilisterne skal overhale motionsrytterne, at der opstår konflikter mellem de to parter.

Uddrag af færdselsloven, særligt for cyklister:

Kapitel 7

 • 49.Cykel må ikke føres ved siden af andet køretøj. Hvor der er tilstrækkelig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe. Gives der signal til overhaling, må cyklister ikke køre ved siden af hinanden, medmindre færdsels- forholdene tillader eller nødvendiggør dette. Cykel med tre eller flere hjul må dog aldrig føres ved siden af anden cykel.

Stk. 2. Cyklist skal altid holde til højre på den vognbane, der er beliggende yderst til højre i færdselsretningen. Vognbanen ved siden af kan dog om nødvendigt anvendes under overhaling, såfremt denne ikke kan ske til højre.

Følg os på Instagram

 • Fuck Ibiza Vacation on Rm at the Watten Sea Bike
 • A gravel ride Coke and a hotdog on the beach
 • A gravel ride for fish I left my house and
 • A fantastic 83 k gravel ride with my Wingman gravel
 • Maglia Nera castellicycling cyclingphotos cycling
 • The cycling history matters! kwaremont wilierramato lovemywilier cyclingphotos cycling deronde
 • A country with roadside flowers should recieve UNrefugees from countries
 • A ride is often just a ride But on my
 • Looking forward to 2020 parisroubaixchallenge cycling cyclingphotos cobblestone
 • A gravel ride with towel and swimming trunks ortlieb gravel
 • A gravel ride to Gedser the deep south of
 • We must never forget the legends and their unbelivible efforts

Seneste indlæg

Kategorier