arven

 

“Gør gode gerninger men tal ikke om dem”

Gino Bartali er kendt for at cykle. Han har vundet både Giro d’Italia og Tour de France flere gange. Men der findes også en anden fortælling om Gino Bartali. Fortællingen om, hvordan han på sin cykel hjalp hundredvis af italienske jøder fra at blive dræbt af nazisterne.


Tekst af Jesper Viktor Larsen.
Foto af Jesper Viktor Larsen.

Gino er elleve år, da han i 1925 første gang møder Giacomo Goldenberg. Han har fået sin første cykel og arbejder lidt i sin fætter Giulios cykelforretning i Firenze. Cykelstel hænger i kroge fra loftet, der lugter af olie og luften er tyk af cigaretrøg fra de mange mænd, der diskuterer i cykelforretningen. En af dem er Giacomo Goldenberg, der er seksten år ældre end Gino. Han er en af de fem-seks millioner russiske jøder, der mellem 1890 og 1917 flygter fra Zarens Rusland til Vesten. Med sig har Giacomo Goldenberg sin kone og sin dreng.

”I Zarens Rusland boede jøderne i særlige bosættelsesområder. De var underkastet strenge og begrænsede regler i deres hverdag, og de blev tvunget ind i militæret, hvor de blev groft fornærmede. Goldenberg-familien var en del af en bevægelse på den tid. I øvrigt som mine egne bedsteforældre, der flygtede i 1911,” siger historiker Bent Blüdnikow.

Noget klikkede mellem de to. Gino så op til den velklædte jøde, der talte flere sprog og var en rigtig verdensborger. Imidlertid flytter Giacomo Goldenberg videre med sin familie til Fiume i det nordøstlige Italien, hvor han etablerer sig. Ingen vidste det dengang, men venskabet mellem de to skulle vise sig at blive skelsættende.

 

Bartali bliver cykelrytter

Gino fortsætter med at øve sig på cyklen. Sammen med sine venner cykler han rundt i Firenzes kuperede gader, og snart bliver den stejle ”Moccoli-stigning” op til Piazzale Michelangelo det foretrukne træningssted for drengene.

Gino begynder nu at deltage i cykelløb, og snart vinder han sit første løb. Sejrene bliver en vane og nærmest en formsag for den lille men stærke rytter.

Gino Bartali bliver professionel i 1935, og i 1936 vinder han sit første Giro d’Italia. Den to år yngre lillbror Giulio er også en talentfuld cykelrytter, og de to følges ad. De træner ofte sammen, og ifølge senere udtalelser fra Gino Bartali, har Giulio større talent end ham selv. En dag kører de hver deres løb. Mens Gino er i Frankrig, kører Giulio sig i døden på en nedkørsel i Italien, da han rammer direkte ind i en bil.

Efter broderens død, bliver Gino Bartali mere katolsk troende. Derimod vakler lysten til cykling, men han overtales og genvinder Giro d’Italia i 1937.

 

Mussolini skaber skræk og rædsel

Mussolini er kommet til magten i 1922 og fascisterne er frygtede i Italien. Mussolini dikterer Gino Bartali til at deltage i Tour de France i 1938, da han vil fremvise, hvad det ariske menneske er i stand til. Bartali tager afsted og vinder verdens største cykelløb, men tilbage i Italien undlader han at dedikere sejren til Mussolini, hvilket er en stor fornærmelse af ”Il Duce”. Bartali, der på dette tidspunkt ikke blot er Italiens største sportsstjerne men hele Europas, modtager da heller ingen fortjenstmedalje fra Mussolini.

På det politiske plan fortsætter Mussolini og hans fascister deres fremmarch og angsten øges i samfundet og særligt hos jøderne. Det sker i 1938, efter at Hitler har besøgt Mussolini i Rom, og det er der ifølge Bent Blüdnikow en god forklaring på.

”Mussolini indfører Jødeloven, der dybest set betyder, at jøderne fratages deres dagligdagsliv. De fyres fra deres stillinger i det offentlige, og de jødiske børn må ikke længere gå i skole.

Det, som Goldenberg-familien flygtede fra i Zarens Rusland, det udsættes de igen for i Italien,” siger Bent Blüdnikow.

 

Bartali cykler under krigen

Der er nu krig i Europa, og det betyder , at der stort set ikke køres cykelløb. Gino Bartali fortsætter sin cykeltræning i Toscana bakker.

I 1943 afsættes Mussolini fra magten i Italien, og den nye regering indgår våbenstilstand med de allierede. Men presset på jøderne intensiveres, da nazisterne indtager Italien nordfra, og det ender med, at Goldenberg-familien flygter tilbage sydpå til Firenze.

”Mussolini havde ikke en intension om at gå så drastisk til værks i forhold til jøderne som nazisterne, der havde deres antisemitiske program, som gik ud på at udslette jøderne. Derudover bliver de fascistiske grupper i blandt andet Norditalien interesserede i at samarbejde med tyskerne, og derved bliver jøderne virkelig forfulgte og er i dødsfare,” siger Bent Blüdnikow.

Hjemme i Ponte a Ema i udkanten af Firenze har Gino Bartali ikke glemt mødet med Giacomo Goldenberg tilbage i 1925 i fætterens cykelforretning. I 1944 gemmer cykelstjernen Goldenberg-familien i kælderen i sit hus. Der sidder de så, mens Gino Bartali cykler rundt og træner, og ingen undrer sig over, at han i perioder er væk flere dage ad gangen.

 

Cykler fra kloster til kloster

I al hemmelighed begynder den katolsk troende Bartali at transportere falske ID-dokumenter rundt. Han har, gennem sin tro, nære relationer til biskopper og kardinaler og selv Paven har han mødt flere gange.

”Blandt historikere er der stor uenighed om Pavens og Vatikanets ageren. Nogle mener, at Paven gjorde for lidt, mens andre historikere hævder det modsatte. Udadtil var Paven i hvert fald nødt til at samarbejde med nazisterne. Men rundt omkring i hele Italien opererede små lukkede grupper af katolikker, der hjalp til med at redde de italienske jøder på forskellig vis,” siger Bent Blüdnikow.

Gino Bartali henter de falske ID-dokumenter fra hemmelige trykkerier. Han skruer sadlen af sin cykel og gemmer dokumenterne i sadelrøret. Derpå cykler han rundt til klostre i det meste af Toscana, hvor mange italienske jøder lever i skjul. Han cykler 200 kilometer til Quirico-klostret i den hellige by Assisi og hjem igen. Han cykler til Forneta-klostret i Genoa, og på vejen dertil gør han stop i klostret i Formentale. I alle klostrene afleverer han falske ID-dokumenter, så jøderne kan forlade deres skjul.

 

Bartali samler et forarmet Italien

Krigen er slut. Det er et fattigt, splittet og borgerkrigstruet Italien, der kommer til syne, da krigens støv har lagt sig. I 1948 er Gino Bartali 34 år, da han rejser til Frankrig for at deltage i Tour de France.

Med én uge tilbage af det tre uger lange etapeløb, får Gino en opringning i Cannes. På dette tidspunkt er den aldrende Bartali 21 minutter efter den førende rytter, franskmanden Louison Bobet.

”Det står meget skidt til, Gino. Jeg vil gerne vide én ting. Kan du vinde Tour de France?,” lød det i røret. Det var Italiens ministerpræsident, Alcide De Gasperi, der spurgte.

Gino Bartali vinder dagens etape fra Cannes til Briancon. Da han kører over målstregen, er han kun godt et minut efter Bobet i den samlede stilling. Hjemme i Italien afblæses den varslede generalstrejke. I Tourens sidste dage fortsætter Bartali sin aggressive cykling og er konstant i offensiven. Han ender med at vinde Touren med 26 minutter til belgieren Brik Schotte og mere end en halv time foran Bobet.

 

Nogle medaljer bæres ikke udenpå men i sjælen

Kun meget få mennesker har kendt til Gino Bartalis bedrifter under krigen. Lidt efter lidt afslører han dog overfor sine to voksne sønner, Andrea og Luigi, hvad der skete dengang. Men samtidig minder han dem om en af sine læresætninger: ”Gør gode gerninger, men tal ikke om dem.”

Efterkrigstidens historiske interesse og forskning om de italienske jøder og Bartalis angivelige aktiviteter dengang, har gennem årene presset Gino Bartali til at tale om, hvad han gjorde. Men hver gang har han nægtet, og han er citeret for ordene: ”Helte, er dem, der døde, dem der blev såret, og dem der tilbragte mange måneder i fængsel.”

Gino Bartali døde i 2000, 86 år gammel i sit hjem i Ponte a Ema, hvor han 56 år tidligere gemte Goldenberg-familien. Giacomo er død, men Goldenberg-slægten lever videre gennem børn, børnebørn og oldebørn.

I  2013 tildeles Gino Bartali posthumt medaljen ”Garden of the Righteous Among the Nations.” af det israelske forskningsinstitut Yap Vashem.

”Det er en fortjenstmedalje, der uddeles til kristne. At modtage den medalje er en stor agtelse og den fineste hæder, man kan få. Det betyder, at man har dokumentarisk bevis for, at det som Gino Bartali gjorde for de italienske jøder under anden verdenskrig, er sandt,” siger Bent Blüdnikow.”

Gino Bartali var også cykelrytter.

Følg os på Instagram

 • Fuck Ibiza Vacation on Rm at the Watten Sea Bike
 • A gravel ride Coke and a hotdog on the beach
 • A gravel ride for fish I left my house and
 • A fantastic 83 k gravel ride with my Wingman gravel
 • Maglia Nera castellicycling cyclingphotos cycling
 • The cycling history matters! kwaremont wilierramato lovemywilier cyclingphotos cycling deronde
 • A country with roadside flowers should recieve UNrefugees from countries
 • A ride is often just a ride But on my
 • Looking forward to 2020 parisroubaixchallenge cycling cyclingphotos cobblestone
 • A gravel ride with towel and swimming trunks ortlieb gravel
 • A gravel ride to Gedser the deep south of
 • We must never forget the legends and their unbelivible efforts

Seneste indlæg

Kategorier