arven

Flere og flere motionsryttere går til stålet

Kulfiber mig her og kulfiber mig der. Lycra alle vegne. Moderne motionsryttere følger den teknologiske udvikling. De lirens motionsryttere hædrer historien og kører på stålcykler.

Tekst af Jesper Viktor Larsen
Foto af Thomas Marker og Jesper Viktor Larsen

 

10 hold med tre ryttere på hver. 30 i alt. Mest mænd – midaldrende og derover, en håndfuld unge stålknægte og et hold udelukkende besat af kvinder. Cykelnetværket for gamle stålcykler, Velopress, deltager i motionsløbet ”Cykelstafetten” nord for København denne søndag i juni. Langt de fleste deltagere stiller op på deres moderne kulfibercykler med mat lakering, 16 gear, og iført lycra fra top til tå.

Anderledes ser det ud i Velopress-teltet, hvor retrorytterne gør sig klar til start. De går rundt om deres stålcykler med lettere skramlet metallic-lak, 10 gear med skiftegreb nede på skrårøret. De er klædt i uldjerseys, uldshorts, cykelkasket og hæklede cykelhandsker.

De er en del af en voksende tendens.

 

En modreaktion til det nye

Stålnetværket Velopress er at finde på Facebook. På fire år er medlemstallet steget fra 300 til over 2.000 i dag. Gruppen er for alle, der ejer en retro stålcykel, eller som blot har interesse i den gamle cykelkultur. En af  de toneangivende kræfter i Velopress er den 48-årige advokat, Thomas Marker.

”I Velopress startede det med, at vi gerne ville fremme forståelsen for gamle stålcykler. Det udviklede sig så fra at være et forum, hvor vi bare skrev til hinanden om små nørdede cykeldele, til nu også at være et netværk, hvor vi cykler en del og deltager i ret mange løb på en sæson. Velopress er blevet et brand,” siger Thomas Marker.

 

 

For nogle år siden fik han en hofteskade. Så gik han ned i kælderen og hev sin ungdoms stålcykel frem og trillede en tur. Til Thomas Markers store overraskelse kørte cyklen fint, og så tænkte han, at han lige så godt kunne motionere på den som på en moderne racercykel til 30.000,- kroner.

”Jeg tror generelt, at tendensen er en modreaktion på, at det hele skal være smart, dyrt og hurtigt. Vi har en stor glæde ved for eksempel at finde en gammel Campagnolo-del og snakke om den. Det er er en søgen tilbage til rødderne, siger Thomas Marker, som han står der klædt i 70’er uld.

 

Brooklyn mod Squadra Molteni

Flere og flere almindelige motionsløb løb har fået deres egen stålklasse, blandt andet fordi arrangørerne har spottet de positive tilkendegivelser fra de andre deltagere, når de ser de gamle stålcykler. Efterhånden er der syv-otte retroløb i Danmark og den første danmarksmester blev fundet sidste år. Det blev Squadra Moltenis Mark Petersen. Thomas Marker er Brooklyn-mand.

”Brooklyn kørte på Gios Torino cykler, og de havde deres store klassikerrytter, belgieren Roger de Vlaeminck. De  var indædte konkurrenter til Eddy Merckx og hans Squadra Molteni-hold i 70’erne. Den kamp foregår også i Velopress. Men det er alt sammen sjov og ballade,” siger Thomas Marker.

Derhjemme har Thomas Marker ti stålcykler, så han kan vælge at skifte hold, hvis han gerne vil undgå for meget godmodig hån som Brooklyn-mand. 13 år gammel fik han til sin konfirmation en bronzefarvet Benotto racer, der var magen til den, som datidens italienske cykelstjerne, Francesco Moser, kørte rundt på. Den har han endnu, tilmed også Sanson-holdets jersey i uld, der hører til. Og så er Thomas Marker pludselig sin barndoms store helt, Francesco Moser.

 

Da Maria blev stålrytter

I Velopress-regi findes også dem, for hvem barndommens drømmerier ikke er skyld i  nutidens kærlighed til stål. Dem, der i den private slipstrøm, gennem en kær kæreste langt inde i stålsekten, nærmest automatisk selv vokser ind i den. Hendes navn er Maria Winther. Hun er 30 år og lige kommet tilbage fra en runde på Cykelstafettens rute. Hun stiller sin stålcykel op ad hegnet, tager en tår at drikke og fortæller så historien om hendes vej ind i Velopress.

”Jeg startede med at være en af de der koner. Mange har deres koner og kærester på sidelinjen, og de forstår ikke, hvad der sker. Sådan en var jeg for fire år siden. Langsomt blev jeg mere populær, blandt andet fordi jeg havde kager med til løbene, fungerede som soigneur og gav massage,” siger Maria.

Langsomt greb stålet fat i Maria, og så en dag da hendes kæreste, Kasper Sørensen fra det stærke Squadra Molteni-hold, fik sig en stålcykel mere, var Maria klar til at gå på stål.

”Den hedder Plum Vainquer og er fra midten af 60’erne. Det var egentlig en cykel, som min kæreste købte, fordi han skulle bruge nogle dele fra den til sin egen cykel. Men den hapsede jeg. Faktisk har den tilhørt hollænderen Frits Hoogerheide, der endte på sidstepladsen i Tour de France 1970. I dag er jeg så glad for den, at min kæreste har fået lov til at have cykelværksted inde i stuen,” siger Maria Winther og kigger kærligt på Plum.

Kvinderne kommer

Hun har kørt på stålcykel siden 2014. Efterhånden er det blevet til mange løb. Til løbet i dag kører hun på et rent kvindehold, og hun mærker en langsom, men stigende interesse blandt kvinder for at køre på de gamle retrocykler i stål.

”I de her år kommer der flere kvindelige motionsryttere på landevejene. De kører på moderne carbon racercykler, som er lette, og så kan det være svært at få dem op på en lidt tungere stålcykel. Men jeg tror egentlig, at retrocykling appellerer godt til mange kvinder, fordi det sociale spiller en stor rolle samtidig med, at man får pulsen op,” siger Maria Winther.

For hende er det cyklernes historie, der er det fede. Hun er vild med den personlige værdi, der ligger gemt i stålet, også selvom hun på ingen måder er ekspert.

”Jeg elsker at være en del af miljøet og høre på de andre, og efterhånden taler jeg også med om forskellige hjul og kranksæt. Når jeg sidder på en stålcykel, drømmer jeg mig væk til 50’erne, da der blev kørt på grusveje og rytterne var beskidte. En dag skal jeg også sydpå og køre i bjergene,” siger Maria Winther.

Cykelstafetten er slut. Maden er ankommet til Velopress-teltet, og det er tid til at dele historier, både de sande og de modificerede. Thomas Markers Brooklyn-hold har ikke kunnet følge med Squadra Molteni-holdet. Rundt omkring står 30 stålcykler. I næste uge er der retroløb i Tisvilde.

Følg os på Instagram

 • Fuck Ibiza Vacation on Rm at the Watten Sea Bike
 • A gravel ride Coke and a hotdog on the beach
 • A gravel ride for fish I left my house and
 • A fantastic 83 k gravel ride with my Wingman gravel
 • Maglia Nera castellicycling cyclingphotos cycling
 • The cycling history matters! kwaremont wilierramato lovemywilier cyclingphotos cycling deronde
 • A country with roadside flowers should recieve UNrefugees from countries
 • A ride is often just a ride But on my
 • Looking forward to 2020 parisroubaixchallenge cycling cyclingphotos cobblestone
 • A gravel ride with towel and swimming trunks ortlieb gravel
 • A gravel ride to Gedser the deep south of
 • We must never forget the legends and their unbelivible efforts

Seneste indlæg

Kategorier